W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut aby się spieniły.
Do miski wsypać mąkę i sól, wlać oliwę i drożdże, dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki (aby było gęstsze) lub wody (aby było rzadsze). Gdy ciasto będzie już elastyczne, uformować z niego kulę, włożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około pół godziny do godziny).
W tym czasie wymieszać wszystkie składniki na sos i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, lekko ugnieść, a następnie rozwałkować na koło. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce, posmarować sosem, nałożyć pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną w kostkę szynkę, posypać ziołami i mozzarellą.
Piec przez 15 - 20 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią.