Pizza hawajska

    Pizza hawajska

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pizza hawajska na pysznym cieście drożdżowym, z ananasem i szynką. Ciasto powinno trochę wyrastać, ale jeśli nie macie czasu, możecie je użyć od razu.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża pizza

    • Ciasto
    • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 szklanka ciepłej wody
    • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (jak na chleb)
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Sos
    • 200 ml sosu pomidorowego lub passaty
    • suszone oregano
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżkeczka cukru
    • szczypta soli
    • Dodatki
    • kilka plastrów ananasa z puszki lub świeżego
    • 200 g szynki gotowanej
    • 500 g startej mozzarelli
    • oregano, bazylia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C.
    2. W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut aby się spieniły.
    3. Do miski wsypać mąkę i sól, wlać oliwę i drożdże, dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki (aby było gęstsze) lub wody (aby było rzadsze). Gdy ciasto będzie już elastyczne, uformować z niego kulę, włożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około pół godziny do godziny).
    4. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki na sos i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.
    5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, lekko ugnieść, a następnie rozwałkować na koło. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce, posmarować sosem, nałożyć pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną w kostkę szynkę, posypać ziołami i mozzarellą.
    6. Piec przez 15 - 20 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis