Mini pizze a'la puttanesca

    Mini pizze a'la puttanesca

    1polubienie
    2godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Mini pizze z ciastem z oregano, a na wierzchu mieszanka pomidorów, kaparów, papryczki chili i karczochów z roztopionym serem gorgonzola. Można podać na imprezę, albo po prostu na lunch lub kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto na pizzę
    • 450 g mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 opakowanie (7 g) aktywnych suchych drożdży
    • 250 ml ciepłej wody
    • Wierzch
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
    • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 500 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 1 świeża papryczka chili, posiekana (pestki usunąć)
    • 50 g czarnych i zielonych oliwek bez pestek, posiekanych
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 puszka (400 g) serc karczochów, odcedzonych i pokrojonych na ćwiartki
    • 100 g sera gorgonzola, pokruszonego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz.15min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

      Ciasto

    1. Do dużej miski przesiać mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Dodać oregano i drożdże i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie i wlać w nie wodę. Stopniowo dodawać mąkę do wody, mieszając, aż powstanie miękkie ciasto. Jeśli będzie za suche - dodać więcej wody; jeśli będzie zbytnio kleić się do rąk - dodać więcej mąki.
    2. Wyłożyć ciasto na powierzchnię lekko oprószoną mąką i wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć je z powrotem do miski, przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło (ma podwoić swoją objętość).
    3. Wierzch

    4. W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotować wierzch. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż zmiękną. Dodać pomidory i chili i wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos bardzo zgęstnieje.
    5. Zdjąć rondel z ognia, dodać oliwki i kapary, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić aby sos ostygł.
    6. Przygotowanie pizzerek

    7. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię oprószoną mąką i ugnieść kilka razy pięścią (aby pozbyć się pęcherzyków powietrza). Bardzo lekko wyrobić, a następnie podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulkę, a następnie każdą kulkę rozwałkować (lub ugnieść ręką) tak, aby utworzyła koło o średnicy ok. 12 cm. Kółka z ciasta ułożyć na blaszkach lekko wysmarowanych tłuszczem w niewielkiej odległości od siebie.
    8. Na każdym kółku z ciasta rozsmarować sos, pozostawiając ok. 5 mm marginesu od brzegu. Na sosie ułożyć karczochy, a następnie posypać je gorgonzolą. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze trochę urosło.
    9. Rozgrzać piekarnik do 230°C.
    10. Piec pizzerki przez 15 minut, aż brzegi ciasta się lekko przyrumienią, a ser się stopi. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis