Pizza z kurczakiem i chorizo

    Pizza z kurczakiem i chorizo

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 9 osób

    Pyszna domowa pizza z kurczakiem, ostrą kiełbaską chorizo i z ostrą papryczką. Ciasto można kupić gotowe, albo zrobić samemu, np. z tego przepisu: klik .

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża pizza

    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka pokrojone w małą kostkę
    • mąka do oprószenia
    • 1 spód do pizzy
    • 250 ml passaty (lub sosu pomidorowego)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 5 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
    • 1,5 łyżki włoskich ziół
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 1/2 ostrej kiełbaski chorizo, pokrojonej w półplasterki
    • 1/4 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
    • 4 łyżki posiekanych ostrych papryczek konserwowych
    • 125 g startej mozzarelli
    • 100 g startego żółtego sera
    • 2 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Blachę do pizzy wysmarować oliwą i oprószyć mąką.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy i podsmażyć kurczaka, aby nie był w środku surowy (ok. 5-10 minut). Odstawić.
    3. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na pizzę. Ułożyć je w przygotowanej blaszce.
    4. Passatę wymieszać z 1 łyżką oliwy, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Posmarować tym równomiernie ciasto w blaszce. Na tym sosie poukładać równomiernie kawałki kurczaka, chorizo, cebulę, papryczki i ser (wszystkie 3 rodzaje).
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce aż ser się lekko przyrumieni (ok. 20 minut). Na koniec włączyć górną grzałkę i piec jeszcze 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis