Zupa ze szparagów i czosnku niedźwiedziego

    Zupa ze szparagów i czosnku niedźwiedziego

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wiosenna zupa ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim, szpinakiem i zieloną pietruszką. Zielona, pełna witamin i pyszna!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg zielonych szparagów
    • 1 średni ziemniak
    • 1 duży pęczek natki pietruszki
    • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
    • 1 pęczek świeżego szpinaku
    • 30 g masła
    • 1,25 l bulionu drobiowego lub warzywnego
    • śmietanka do zup (lub creme fraiche)
    • sól i pieprz do smaku
    • odrobina octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Obrać szparagi, odkroić zdrewniałe końce, pokroić na mniejsze kawałki. Obrać ziemniaka i drobno pokroić. Czosnek, pietruszkę i szpinak drobno posiekać.
    2. W dużym rondlu rozgrzać masło. Dodać szparagi i ziemniaki i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Dodać pietruszkę i smażyć przez 2 minuty.
    3. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut (bez przykrycia). Zmiksować zupę.
    4. Dodać szpinak i czosnek i gotować, aż lekko zmiękną. Zdjąć zo ognia, dodać śmietankę, a następnie doprawić zupę solą, pieprzem i odrobiną octu winnego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis