Zupa szparagowa z serem pleśniowym

    (4)
    40 min

    Pyszna zupa z białych szparagów z białym winem i niebieskim serem pleśniowym. Warto dodać do niej trybulę, choć nie jest ona zbyt popularna, a szkoda.


    Zrobione przez 8 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g białych szparagów
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta cukru
    • 15 g + 45 g masła
    • 2 szalotki pokrojone w kostkę
    • 1 czubata łyżka mąki
    • 100 ml białego wina
    • 100 g niebieskiego sera pleśniowego, pokrojonego w kostkę
    • 1 pęczek świeżej trybuli
    • 75 g śmietanki kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
    2. W garnku zagotować osoloną wodę, dodać szczyptę cukru, 15 g masła i szparagi i gotować przez ok. 15 minut. Odcedzić szparagi, zachowując 500 ml wody, w której się gotowały.
    3. Stopić pozostałe masło, dodać szalotkę i zeszklić ją. Oprószyć mąką i smażyć, cały czas mieszając. Dodać wino, dobrze wymieszać, a następnie dodać wodę ze szparagów. Dodać ser pleśniowy i poczekać, aż się stopi w zupie.
    4. Główki szparagów odłożyć do dekoracji, a resztę dodać do zupy. Dodać też kilka łodyg trybuli. Dobrze zmiksować zupę i doprawić solą i pieprzem.
    5. Ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do zupy za pomocą miksera. Podawać udekorowaną główkami szparagów i trybulą.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (1)

    aga19865
    autor:
    0

    Powiem tak zrobiłam zupę szparagową według przepisu i wyszła mi wyśmienicie. Polecam jako niedzielne danie.  -  03 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)