Zupa krem z białych szparagów

    Zupa krem z białych szparagów

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Do tej zupy można użyć grube szparagi, bo zwykle są tańsze. Można ją podać z grzankami, albo tylko posypać szczypiorkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g białych szparagów
    • 500 ml wody
    • sól
    • szczypta cukru
    • 30 g masła
    • 2 łyżki mąki
    • 250 ml gorącego mleka
    • 4 łyżki śmietany
    • posiekany szczypiorek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i obrać łodyżki. Pokroić na 2-cm kawałki.
    2. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać szparagi i gotować przez 20-25 minut, aż kawałki szparagów nakłute nożem będą bardzo miękkie.
    3. Odcedzić szparagi, zachowując wodę w której się gotowały. Zmiksować szparagi z połową tej wody. Resztę wody odstawić.
    4. W dużym rondlu rozpuścić masło i, stale mieszając, dodać mąkę. Chwilę smażyć, a następnie wlewać powoli gorące mleko, nadal mieszając. Gotować i mieszać, aby nie było grudek. Dodać zmiksowane szparagi i w razie gdyby zupa była za gęsta - dodać odłożoną wodę ze szparagów. Dodać śmietanę i podgrzać, ale już nie gotować.
    5. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis