Pożywna zupa szparagowa

    Pożywna zupa szparagowa

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 6 osób

    To zupa ze szparagów, która jest dość bogata, bo dodaję do niej masło, śmietanę i żółtko. Można ją też zrobić z mrożonych szparagów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g szparagów, obranych i pokrojonych na kawałki
    • 750 ml wody
    • sól
    • szczypta cukru
    • 40 g + 75 g masła
    • 40 g mąki
    • 1 łyżka bulionu drobiowego w proszku (lub kostka rosołowa)
    • 1 żółtko
    • 125 ml śmietany do zup
    • biały pieprz
    • drobno posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Do garnka wlać wodę, dodać sól i cukier, zagotować. Dodać szparagi i gotować przez 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić szparagi na sitku tak, aby woda ściekała z nich znów do garnka.
    2. W osobnym rondelku stopić 40 g masła, dodać mąkę i smażyć kilka minut, stale mieszając. Nadal mieszać i dodawać stopniowo wodę ze szparagów oraz bulion w proszku. Doprowadzić do wrzenia.
    3. W osobnym naczyniu ubić żółtko ze śmietaną. Zmniejszyć ogień pod zupą, aby się nie gotowała i mieszając dodać masę żółtkowo-śmietanową. Nie doprowadzać do ponownego wrzenia. Dodać do zupy resztę masła, doprawić solą i pieprzem.
    4. Nalewać na talerze i dekorować natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis