Tort budyniowy z czekoladą

    Tort budyniowy z czekoladą

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Słodka przyjemność na deser.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort

    • Kruche ciasto
    • 15 dag margaryny
    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka sody
    • 6 łyżek cukru
    • 2 łyżki miodu sztucznego
    • 1 jajko
    • 1 op. cukru waniliowego
    • Biszkopt
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa budyniowa
    • 1/2 l mleka
    • 6 łyżek cukru
    • 15 dag masła
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    • 1 op. gotowej polewy czekoladowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

      Kruche ciasto

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
    2. Na stolnicę wyłóż pokrojoną na kawałki margarynę. Dodaj 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody, 6 łyżek cukru, 2 łyżki miodu, 1 jajko oraz i cukier waniliowy i zagnieć kruche ciasto. Podziel na 2 części. Każdą wyłóż dno okrągłej formy i piecz oddzielnie nie dłużej niż 20 minut. Po wystygnięciu wyjmij z blachy.
    3. Biszkopt

    4. Wyrób ciasto biszkoptowe. Ubij 4 białka ze szklanką cukru i ubijaj 2 minuty. Wlej 2 łyżki wody, dodaj żółtka i po 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto biszkoptowe piecz od razu po zrobieniu około 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
    5. Masa budyniowa

    6. 1/4 szklanki mleka wymieszaj z 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej. Mleko zagotuj z pozostałym cukrem (6 łyżek) i masłem. Dodaj pozostałą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i ugotuj budyń. Powstałą masę budyniową pozostaw w ciepłej kuchence.
    7. Polewę czekoladową przygotuj zgodnie z instrukcją.
    8. Sposób złożenia ciasta

    9. Gotowe, upieczone ciasta przekładamy masą budyniową. Najpierw na kruche ciasto wyłóż ciepłą jeszcze masę budyniową i dokładnie rozprowadź ją łopatką. Przykryj ją ciastem biszkoptowym, lekko je dociskając. Na biszkopt tak samo wyłóż masę budyniową. Następnie połóż drugie kruche ciasto.
    10. Tak ułożone warstwy ciasta i masy lekko dociśnij. Tort oblej rozpuszczoną polewą czekoladową.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis