Letnie pomidory śródziemnomorskie

    Letnie pomidory śródziemnomorskie

    6polubień
    15min.


    Zrobione przez 55 osób

    Jest to bardzo prosty i pyszny dodatek do dań. Poznałam ten przepis w czasie pobytu we Francji od starszej pani znad Morza Śródziemnego. Jest to zawsze wielki przebój!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 5 świeżych pomidorów
    • 5 szalotek grubo posiekanych
    • 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
    • 60 ml (1/4 szklanki) octu balsamicznego
    • 1 bułka paryska do maczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +5min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Umyte pomidory bez gniazd szypułkowych pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu lub półmisku. Posypać posiekaną szalotką. Oliwę wymieszać widelcem z octem balsamicznym i polać tym pomidory. Przed podaniem wstawić na 5 minut do lodówki albo trzymać w lodówce pod przykryciem nawet do 3 dni. Jeść z bułką paryską, maczając ją w marynacie po zjedzonych pomidorach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Mnie bardziej smakuje łagodniejsza wersja z mniejsza ilością octu. - 14 lip 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis