Sos czosnkowy do grilla

    Sos czosnkowy do grilla

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 11 osób

    Sos czosnkowy dla prawdziwych miłośników czosnku! Doskonale pasuje do mięsa, np. karkówki, ryby i do żeberek. Można go używać jako marynatę albo polewać nim mięso w czasie grillowania.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1/2 szklanki masła
    • 1/4 szklanki czosnku rozgniecionego przez praskę
    • 1/4 szklanki soku z cytryny
    • 1/4 szklanki sosu sojowego
    • czarny pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondelku na niedużym ogniu stopić masło. Dodać czosnek i smażyć, aż zmięknie i się zrumieni - ok. 5 minut.
    2. Dodać sos sojowy i sok z cytryny. Doprawić czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
    3. Marynować w sosie mięso lub ryby, albo polewać nim mięso (lub ryby) w czasie grillowania.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis