Libański sos czosnkowy "toum"

    Libański sos czosnkowy "toum"

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 28 osób

    Tradycyjny libański przepis na sos czosnkowy, który podaje się wraz z libańskim chlebem, hummusem i tabbouleh (czyli sałatką z kuskusu i pomidorów). Można go serwować jako dip do mięs i innych przekąsek. W lodówce można przechowywać go tygodniami!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 ząbki czosnku, obrane
    • 1/4 szklanki oleju roślinnego
    • 1 szczypta soli
    • sok z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W moździerzu zmiażdżyć czosnek z solą. Dodawać olej po łyżeczce, aż masa przestanie już go wchłaniać. Wmieszać sok z cytryny. Podawać sos w temperaturze pokojowej (nie schłodzony i nie na ciepło).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis