Sos czosnkowy

    Sos czosnkowy

    5polubień
    10min.


    Zrobione przez 78 osób

    Prosty przepis na sos czosnkowy który bazuje na libańskim sosie czosnkowym. Można go podawać do mięsa z grilla, jako dressing do sałatki, do pizzy, czy do innych potraw. Robię go od lat i stwierdzam, że blender ręczny najlepiej wydobywa smak tego sosu niż zwykły blender stojący. Jeśli chcecie podwoić ilość sosu, możecie podwoić ilość wszystkich składników z wyjątkiem soli - wtedy trzeba jej dodać ok. 1,5 łyżki.

    Składniki
    ilość sztuk: 600 ml (około)

    • 1 główka czosnku, posiekana
    • 1 łyżka soli morskiej
    • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
    • 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek (NIE extra virgin)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Umieścić wszystkie składniki w naczyniu o pojemności ok. 1 litra. Zanurzyć blender ręczny tak, aby opierał się na dnie naczynia. Miksować, pozostawiając blender cały czas na dnie naczynia, przez 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje.
    2. Przechylić blender, aby zebrać niezmiksowane składniki z brzegów naczynia i przesuwać go do góry aby sos się lepiej wymieszał. Miksować aż sos będzie miał konsystencję majonezu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis