Zapiekanka z kapusty z multicookera

    Zapiekanka z kapusty z multicookera

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Zapiekanka z białą kapustą, z delikatnym ciastem z dodatkiem majonezu i śmietany. Można ją podać nawet na imprezę!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g białej kapusty
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 3 jajka
    • 100 g śmietany
    • 50 g majonezu
    • 100 g mąki
    • sól
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Kapustę drobno posiekać, lekko ugnieść, aby puściła sok i odstawić. Cebulę drobno posiekać.
    2. Do miski multicookera dodać masło i ustawić program "pieczenie" (bake) na 30 minut. Dodać cebulę i piec 10 minut, a następnie dodać kapustę i gotować do końca ustawionego czasu. Na koniec posolić kapustę.
    3. Przygotować ciasto: ubić mikserem jajka, dodać śmietanę, majonez i mąkę, znów zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    4. Wyjąć kapustę z multicookera i wlać połowę ciasta. Na tym cieśnie wyłożyć z powrotem kapustę, a na nią wylać resztę ciasta. Ustawić tryb "pieczenie" (bake) na 1 godzinę.
    5. Jeśli chcesz, by ciasto było rumiane z drugiej strony, delikatnie je wyjmij, odwróć i piecz jeszcze przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis