Muffinki z rabarbarem

    Muffinki z rabarbarem

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne muffinki ze świeżym rabarbarem i kruszonką na wierzchu. Z mąki pełnoziarnistej, która dodaje im lekko orzechowego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Kruszonka
    • 30 g mąki pełnoziarnistej
    • 30 g mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki miękkiego ciemnobrązowego cukru
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • szczypta soli
    • 3 łyżki stopionego masła
    • Muffinki
    • 1 jajko
    • 50 g miękkiego ciemnobrązowego cukru
    • 3 łyżki cukru
    • 70 g masła, stopionego i ostudzonego
    • 180 ml kwaśnej śmietany
    • 125 g mąki pełnoziarnistej
    • 60 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 225 g rabarbaru pokrojonego w 1 cm kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem foremkę na 12 muffinek albo wyłożyć ją papierowymi papilotkami.
    2. Kruszonka:

    3. Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę z wyjątkiem masła. Dodać stopione masło i wymieszać w palcach aż masło się połączy w grudki z suchymi składnikami. Odstawić.
    4. Muffinki:

    5. Wymieszać 50 g brązowego cukru z 3 łyżkami białego cukru, 70 g stopionego masła i kwaśną śmietaną.
    6. W osobnej misce wymieszać 125 g mąki pełnoziarnistej, 60 g zwykłej mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać do tego masę ze śmietaną, rabarbar oraz 1/3 kruszonki i mieszać tylko tyle, aby składniki zawilgły.
    7. Nałożyć do przygotowanej foremki na muffiny. Posypać pozostałą kruszonką po wierzchu.
    8. Piec w nagrzanym piekarniku aż wykałaczka wetknięta w środek muffinka wyjdzie czysta - ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić w foremce przez ok. 5 minut, a następnie wyjąć z foremki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis