Omlet ze szpinakiem i ricottą

    Omlet ze szpinakiem i ricottą

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 464 osoby

    Omlet bez dodatku mąki, za to z twarogiem, serem żółtym i szpinakiem. Można też go nazwać zapiekanką. Można go też upiec w multicookerze - w 180 stopniach C w trybie "pieczenie" - będzie gotowy prędzej.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    • pęczek dymki
    • 4 jajka
    • 400 g twarogu
    • 2 szklanki startego sera żółtego
    • sól i pieprz
    • garść bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Wysmarować masłem naczynie do pieczenia (żaroodporne).
    2. Szpinak rozmrozić i przełożyć do garnka. Gotować na średnim ogniu, mieszając, aż zmięknie (ok. 5 minut). Odcedzić i odcisnąć na sitku.
    3. Dodać posiekaną dymkę, lekko roztrzepane jajka, twaróg i żółty ser. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą i wstawić z powrotem na 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis