Kugel z makaronu z twarogiem

    Kugel z makaronu z twarogiem

    6polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 103 osoby

    Jest to wspaniały dodatek do dań, zwykle podawany podczas świąt żydowskich. Wasi goście nigdy nie zgadną, z czego zrobiona jest kruszonka. Bardzo obfite jadło!

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 225 g szerokiego makaronu jajecznego
    • 6 łyżek masła
    • 6 jajek; żółtka oddzielić od białek
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 170 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 4 łyżki śmietany
    • 450 g twarogu
    • szczypta soli
    • kruszonka
    • 55 g (4 łyżki) roztopionego masła
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 30 g (1/3 szklanki) pokruszonych krakersów grahamowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem żaroodporną brytfankę wielkości około 23x33 cm.
    2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, lub aż będzie al dente, odcedzić. Dodać 6 łyżek masła i wymieszać.
    3. W średniej misce utrzeć żółtka z cukrem i wymieszać z serkiem śmietankowym. Dodać do makaronu wraz ze śmietaną, twarogiem i solą. Ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą makaronowo-serową. Przełożyć masę do przygotowanej brytfanki.
    4. W małej misce wymieszać roztopione masło z 1/4 szklanki cukru oraz pokruszonymi krakersami. Wyłożyć to na makaron.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis