Kremowa zupa szparagowa

    Kremowa zupa szparagowa

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 103 osoby

    Pyszna, prosta zupa-krem ze szparagów. Można użyć białych lub zielonych. Podawać z chrupiącym chlebem lub bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g świeżych szparagów
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 50 g masła
    • 4 łyżki mąki
    • 125 ml śmietany do zup
    • 1/2 łyżeczki soli
    • szczypta pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów a resztę pokroić na kawałki długości 2,5 cm.
    2. Do niedużego garnka wlać 250 ml bulionu i ustawić go na niewielkim ogniu. Dodać szparagi i gotować przez ok. 7 minut.
    3. W tym czasie w dużym garnku stopić masło, zdjąć z ognia i dodać mąkę, energicznie mieszając aż zasmażka będzie jednolita. Stopniowo dodawać pozostały bulion, stale mieszając. Postawić garnek z powrotem na ogniu i gotować, mieszając od czasu do czasu aż lekko zgęstnieje.
    4. Dodać śmietanę, sól, pieprz i ugotowane szparagi wraz z bulionem w którym się gotowały. Zmiksować i podgrzać całość.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis