Pachnący płow z multicookera

    Pachnący płow z multicookera

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 11 osób

    W multicookerze można zrobić pyszny płow (lub inaczej) pilaw nie męcząc się zbytnio. To prosty przepis na płow z kurczakiem i marchewką, dzięki któremu mamy gotowy obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duża cebula
    • 500 g mięsa z kurczaka (bez skóry)
    • 1 duża marchewka
    • 2 łyżki oleju
    • przyprawa do płowa (lub kurkuma, kardamon i pieprz)
    • sól
    • 3 miarki ryżu (najlepiej długoziarnistego)
    • 1 główka czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć, a kurczaka pokroić w małą kostkę.
    2. Multicookera ustawić w tryb "pieczenie" na 40 minut. Dodać olej i cebulę i smażyć przez 15 minut, a następnie dodać przyprawy, kurczaka i marchew i piec przez 25 minut.
    3. Uwaga: ten sam krok można wykonać w trybie "smażenie" (fry) jeśli jest dostępny. Wtedy czas pracy urządzenia trzeba skrócić, bo temperatura smażenia jest wyższa niż pieczenia.
    4. Ryż dobrze przepłukać, dodać do multicookera wraz z czosnkiem (całą główkę, nieobraną). Zalać wrzątkiem tak, aby poziom wody sięgał centymetr ponad poziom ryżu. Zamknąć pokrywę i ustawić tryb "pilaw" (lub "kasza").
    5. Po skończeniu trybu gotowania otworzyć pokrywę, wymieszać ryż, a czosnek wyrzucić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis