Tradycyjna solianka

    Tradycyjna solianka

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    To przepis na tradycyjną rosyjską zupę soliankę. Zupa jest bardzo pożywna i treściwa - idealna na zimniejsze dni. Możecie pominąć kiszone zielone pomidory.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g kości wołowej ze szpikiem
    • 200 g wołowiny (np. gulaszowej)
    • 150 g kiełbasy wieprzowej
    • 150 g schabu
    • 150 g wędzonej karkówki
    • 150 g szynki
    • 1-2 cebule
    • 4 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 2 marchewki
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 4 ogórki kiszone
    • 3 kiszone pomidory (opcjonalnie)
    • 1/2 słoika oliwek
    • 3-4 ząbki czosnku
    • cytryna i śmietana do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wlać wodę do dużego garnka, dodać kość ze szpikiem oraz wołowinę. Doprowadzić do wrzenia. Usunąć pianę, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4-5 godzin.
    2. Z gotowego wywaru usunąć kość wołową. Jeśli była z mięsem, to mięso obrać od kości i włożyć z powrotem do garnka.
    3. Schab, karkówkę i szynkę pokroić w małą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka.
    4. Cebulę posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła aż się zeszkli. Przykryć i jeszcze chwilę dusić, aż całkiem zmięknie, a następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę smażyć i dodać do garnka.
    5. Marchew zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i poddusić marchew. Dodać 2 łyżki koncentratu i wymieszać.
    6. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Dodać do marchewki. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
    7. Warzywa z patelni dodać do garnka i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona i w razie potrzeby dodać wodę z ogórków.
    8. Zestawić zupę z kuchenki, dodać obrane ząbki czosnku i oliwki. Sprawdzić jeszcze raz smak i w razie potrzeby doprawić.
    9. Nakładać na talerze i dekorować plasterkiem cytryny i śmietaną.

    Rada

    Solianka jest najsmaczniejsza na drugi dzień!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis