Tęczowe babeczki

    Tęczowe babeczki

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 69 osób

    Doskonałe babeczki na urodziny dla dziecka albo na imprezę, nawet dla dorosłych! Wyglądają szałowo! Są w dodatku bardzo dobre i łatwo się je robi. A efekt? Sprawdźcie sami!

    Składniki
    ilość sztuk: 18 babeczek

    • 350 g mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 4 białka
    • 300 g cukru
    • 170 g miękkiego masła
    • 350 ml mleka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub kilka kropel aromatu
    • barwniki spożywcze (czerwony, pomarańczowy, żółty, niebieski, zielony, fioletowy)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Foremkę do pieczenia babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Można tez użyć foremek silikonowych, wtedy nie trzeba ich wykładać papilotkami.
    2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą trzy razy. Odstawić.
    3. Ubić lekko białka. Dalej ubijając dodać 100 g cukru i ubijać aż z piany zaczną się tworzyć miękkie czubki gdy będziemy z niej wyciągać ubijaczkę.
    4. W osobnej misce zmiksować masło na gładką masę. Miksując dalej, stopniowo dodawać pozostały cukier. Masa ma być jasna i puszysta.
    5. Dalej miksując dodawać po trochu suche składniki i mleko (na przemian). Dodać wanilię i białka i dobrze wymieszać.
    6. Przygotować 6 miseczek. Do każdej dodać po trochu innego barwnika. Następnie przelać po równo ciasta do każdej miseczki i dokładnie wymieszać.
    7. Nakładać po łyżce wybranego koloru do każdej papilotki i wyrównać, aby warstwa była równomierna i docierała do brzegów foremki. Następnie użyć drugi kolor ciasta, itd.
    8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    9. Ostudzić, a następnie udekorować kremem (najlepiej maślanym).

    Krem do dekoracji

    Polecamy nasze sprawdzone przepisy: Krem z serka śmietankowego lub Krem maślany do dekorowania babeczek.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tęczowe babeczki
    Tęczowe babeczki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (7)

    Allrecipes
    autor:
    3

    @BaPy - w punkcie 5. jest napisane, żeby do masy maślanej dodać suche składniki (czyli mąkę z proszkiem i solą), a następnie wanilię i białka. W razie gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości - obejrzyj filmik pod przepisem, tam jest wszystko pokazane. Powodzenia! @blackdreamcatcher.tumblr Należy dodać 3/4 łyżeczki soli - czyli "trzy-czwarte" = niecała łyżeczka. 2 łyżeczki to zdecydowanie za dużo! - 03 cze 2015

    1

    Suuuuuuuuuuuper! - 25 maj 2014

    OlimpiaSSO100
    autor:
    0

    Bardzo chcę ci podziękować te babeczki są nieziemskie dzięki nim moje urodziny BYŁ SUUUUPER goście byli zachwyceni lecz twój barwnik był 100% lepszy niż mój xD moge wiedzieć gdzie go kupiłaś?? :D - 02 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis