Zupa z groszku konserwowego

    Zupa z groszku konserwowego

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 7 osób

    Zupa z zielonego groszku o wspaniałym, żywym kolorze. Można użyć też groszku mrożonego, ok. pół kilograma.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 1 duży por, pokrojony w cienkie plasterki
    • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    • 2 puszki po 300 g groszku konserwowego, odcedzonego
    • szczypta cukru
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 4 łyżki śmietany do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku stopić masło, dodać por i smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać 3 łyżki wody i dusić przez 10 minut.
    2. Zalać pory bulionem, wymieszać, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    3. Odłożyć trochę groszku do dekoracji, a resztę wrzucić do garnka. Dodać szczyptę cukru i podgrzewać zupę przez 5 minut, ale nie gotować. Następnie zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać.
    4. Zupę przelać do talerzy i udekorować śmietaną oraz odłożonym groszkiem.

    Z czym podawać

    Zupę można podać z grzankami, pokrojoną w kostkę szynką, lub skwarkami. Można też od zupy dodać miętę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis