Krewetki w kapeluszach

    Krewetki w kapeluszach

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 241 osób

    Jadłam kiedyś takie krewetki jako przekąskę w restauracji, więc postanowiłam je odtworzyć. Podawać z chlebem, aby mieć czym wymieść z talerza resztki pysznego czosnkowego masła!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 4 łyżki masła
    • 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
    • 6 obranych i oczyszczonych z czarnych żyłek (18 do 21 g sztuka)
    • 6 dużych pieczarek bez nóżek
    • 2 łyżki startego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C.
    2. Rozgrzać masło z czosnkiem na patelni na średnim ogniu, aż masło zacznie się pienić. Dodać krewetki i smażyć przez około 3 minuty, aż zrobią się różowe. Do każdego grzybowego kapelusza włożyć jedną krewetkę i umieścić kapelusz w małym naczyniu do pieczenia. Ponakładać na grzyby masło czosnkowe i posypać każdy kapelusz odrobiną sera mozzarella.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku od 10 do 15 minut, aż grzyby staną sie miękkie, a ser nabierze złotego koloru i pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis