Krem z zielonego groszku z miętą

    Krem z zielonego groszku z miętą

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszna zupa krem, którą można zrobić ze świeżego albo z mrożonego groszku. Podaję ją z miętą, która tu świetnie pasuje.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 ml mleka
    • 700 ml bulionu warzywnego
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 450 g zielonego groszku
    • odrobina octu winnego
    • sól i pieprz do smaku
    • kilka gałązek świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Mleko wymieszać z bulionem i podgrzać.
    2. W osobnym garnku stopić masło i wmieszać mąkę. Chwilę smażyć, stale mieszając, aby powstała zasmażka. Nie zrumienić!
    3. Do zasmażki stopniowo dolewać gorący bulion z mlekiem, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
    4. Dodać groszek i gotować przez 5 minut, aż będzie miękki. Zmiksować zupę, a następnie doprawić solą, pieprzem i octem.
    5. Miętę drobno posiekać i udekorować nią zupę po nalaniu do talerzy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis