Zupa ziemniaczano-czosnkowa

    Zupa ziemniaczano-czosnkowa

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 61 osób

    Prosta i tania zupa ze zwykłymi składnikami, które pewnie każdy ma w kuchni. Podawać ze skwarkami, posypaną ziołami albo startym żółtym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 cebula, posiekana
    • 6 ząbków czosnku, obranych
    • 3 szklanki bulionu drobiowego
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka mleka 3,2%
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    2. Ziemniaki włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i skropić 1 łyżką oliwy. Oprószyć solą i przemieszać. Piec przez 25 minut, aż się przyrumienią. Odłożyć 1 szklankę ziemniaków na bok.
    3. W garnku rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać ziemniaki z naczynia żaroodpornego, czosnek, bulion i wodę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
    4. Zupę zmiksować partiami w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać mleko i doprawić do smaku solą. Nakładać na talerze i dodawać odłożone wcześniej ziemniaki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis