Zupa krem czosnkowa

    Zupa krem czosnkowa

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 57 osób

    Pyszna zupa czosnkowa z ziemniakami, mlekiem i białym winem. Delikatna i kremowa, po prostu wyśmienita!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3/4 szklanki obranych ząbków czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
    • 1 szklanka białego wina
    • 2,5 szklanki mleka
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Czosnek posiekać w robocie kuchennym na dość gruboziarnistą pastę. Od czasu do czasu zatrzymać siekanie i zdrapać z brzegów miski czosnek do środka.
    2. Na małym ogniu rozgrzać w garnku oliwę i dodać pastę czosnkową. Stale mieszając smażyć, aż pasta zacznie zmieniać barwę na lekko złotawą. Dodać bulion i wino. Doprowadzić do wrzenia.
    3. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodać mleko, śmietanę i ziemniaki i gotować jeszcze przez 30 minut.
    4. Zmiksować zupę w blenderze i znów podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać na talerze i podawać z bagietką posmarowaną masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie