Zupa z pieczonego czosnku

    Zupa z pieczonego czosnku

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sycąca zupa czosnkowa z dodatkiem porów i słodkiej śmietanki. Najlepiej podawać z grzankami i kozim serem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 główki czosnku
    • 2 duże pory
    • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 ml słodkiej śmietanki
    • 600 ml bulionu drobiowego
    • sól i pieprz
    • odrobina sosu Worcestershire

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    2. Oddzielić ząbki czosnku i obrać je. Por grubo posiekać. (Później i tak wszystko będzie miksowane, więc nie trzeba ładnie kroić.)
    3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć czosnek i pory i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na ok. 70 minut, od czasu do czasu przemieszać. Obserwować czy się nie przypala - warzywa będą gotowe gdy czosnek będzie miękki i złocisty.
    4. Wyjąć naczynie z piekarnika, przełożyć zawartość do garnka i zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Odstawić na chwilę aby przestygło.
    5. Gdy zmiksowana masa przestygnie, dodać śmietankę i bulion drobiowy. Mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem i sosem Worcestershire i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis