Marmurkowe ciasto z multicookera

    Marmurkowe ciasto z multicookera

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Dzięki dodaniu śmietany to ciasto jest bardzo delikatne. Można je udekorować polewą czekoladową albo po prostu posypać cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 250 g śmietany
    • 1,5 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo kilka kropel aromatu
    • Polewa
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 łyżki kakako

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Misę multicookera wysmarować olejem i posypać mąką albo bułką tartą.
    2. Ubić jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
    3. Podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
    4. Do drugiej części ciasta dodać wanilię i wymieszać.
    5. Wlać jedno ciasto do miski multicookera, a na nie wylać drugie ciasto. Szpatułką zrobić wzorki w cieście, aby wyszedł marmurek. Nie mieszać za dużo!
    6. Włączyć urządzenie na tryb pieczenia (bake) na 1 godzinę.
    7. Przykryć miskę dużym talerzem, odwrócić do góry dnem i wyjąć ciasto. Ponownie odwrócić na drugi talerz. Odstawić aby ostygło.
    8. W tym czasie przygotować polewę: wymieszać kakao ze śmietaną i cukrem. Posmarować wierzch ciasta.

    Rada

    Można to ciasto upiec również w piekarniku w 180 stopniach C przez 45-55 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MartaDąbrowska
    0

    Ciasto wyszlo delikatne, chodź niskie to pyszne i to najwazniejsze - 15 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis