Przepis na muffiny z suszonymi morelami i płatkami migdałów

    Przepis na muffiny z suszonymi morelami i płatkami migdałów

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Coraz wyższe temperatury i cieplejsze promienie słońca zachęcają do spacerów i spędzania wolnego czasu na łonie natury. Jeśli wybierasz się na piknik z najbliższymi, warto włożyć do koszyka wyśmienite muffiny z suszonymi morelami i płatkami migdałów, które całej Twojej rodzinie dostarczą wyszukanych przyjemności.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 muffinów

    • 170 g mąki pszennej tortowej
    • 70 g cukru
    • 120 ml oleju
    • 70 ml jogurtu naturalnego
    • 70 ml maślanki lub kefiru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 jajko
    • 10-11 suszonych moreli np. Bakalland
    • Płatki migdałów do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i suszonych moreli).
    2. Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste).
    3. Foremki na muffiny napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do ¾ ich wysokości). Posypać płatkami migdałów.
    4. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez ok. 15-20 minut do czasu aż się przyrumienią. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis