Faszerowana papryka z multicookera

    Faszerowana papryka z multicookera

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Papryka nadziewana ryżem, mięsem mielonym i pomidorami, gotowana w urządzeniu multicooker. Najlepiej użyć bułgarskiej papryki, tej długiej i wąskiej, bo ma lepszy smak i cieńszą skórkę.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 5 łyżek ryżu
    • 1 cebula
    • 2-3 łyżki oleju roślinnego
    • 4 pomidory
    • 200 g mielonego mięsa
    • sól i pieprz
    • natka pietruszki
    • 6 średnich papryk bułgarskich
    • 200-250 ml bulionu warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół-miękko.
    2. Posiekać cebulę i podsmażyć na oleju.
    3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i dodać do cebuli. Dusić ok 5-10 minut.
    4. Wymieszać mięso mielone z ryżem i pomidorami z cebulą. Dodać sól, pieprz i natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
    5. Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać i nałożyć do środka farsz.
    6. Ułożyć paprykę w misce urządzenia i zalać bulionem. Nastawić multicooker na tryb duszenia (stew) na 1 godzinę.

    Rada

    W ten sam sposób można paprykę upiec w piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 30-40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis