Ciasto bananowe z multicookera

    Ciasto bananowe z multicookera

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 36 osób

    Przepis na multicooker na ciasto bananowe. Zawsze się udaje. Można je przekroić na pół i przełożyć kremem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 100 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1,5 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 2 dojrzałe banany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Banany rozgnieść widelcem na puree.
    2. Włączyć multicooker w tryb podgrzewania i rozpuścić w nim masło (dzięki temu nie będziemy musili już dodatkowo smarować miski tłuszczem).
    3. Roztopione masło przelać do zwykłej miski, dodać cukier i wymieszać. Dodać jedno jajko i wanilię i dobrze wymieszać widelcem. Dodać śmietanę i znów wymieszać.
    4. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą i solą. Dodać szybko do ciasta, a następnie wyrabiać ciasto rękoma dość długo, aby składniki się połączyły. Na koniec dodać rozgniecione banany i orzechy, szybko wymieszać i przełożyć ciasto do multicookera.
    5. Włączyć urządzenie na tryb pieczenia, czas: 1 godzina.
    6. Sprawdzić czy ciasto jest upieczone wykałaczką. Będzie się wydawać dość miękkie, ale będzie upieczone gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Jeśli ciasto nie jest gotowe - znów włączyć tryb pieczenia.
    7. Upieczone ciasto wyjąć wraz z misą w urządzenia, przykryć dużym talerzem, odwrócić do góry dnem i wyjąć. Znów przykryć talerzem i odwrócić. Zjeść od razu lub przechowywać owinięte folią spożywczą aby nie wysychało.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis