Jabłecznik z multicookera

    Jabłecznik z multicookera

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 80 osób

    Jabłecznik który wychodzi bardzo soczysty i delikatny. Najlepiej użyć dużych, kwaśnych jabłek - mogą być zielone. Ciasta z multicookera wychodzą blade, więc najlepiej odwrócić je "do góry nogami" po upeczeniu :)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g jabłek
    • 50 g masła
    • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
    • 3-4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
    2. Włączyć multicooker w trybie podgrzewania i dodać do miski urządzenia kawałek masła, aby się stopił. Dodać 2 łyżki cukru i mieszać drewnianą łyżką, aż cukier się całkiem rozpuści.
    3. Na warstwie rozpuszczonego masła z cukrem ułożyć plasterki jabłka kierując się od brzegów miski ku centrum, aby wyszedł ładny wzór. To będzie pierwsza warstwa. Drugą można ułożyć już dowolnie, nie upychając jabłek zbyt mocno.
    4. Ubić mikserem jajka z resztą cukru, aż cukier się całkiem rozpuści. Dodać szklankę mąki i dalej miksować, aż ciasto nabierze konsystencji śmietany.
    5. Wlać ciasto na jabłka. Włączyć multicooker na tryb pieczenia, ustawiając czas na 40 minut. Po skończeniu pieczenia wyjąć ciasto z miski.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis