Sernik z multicookera

    Sernik z multicookera

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 145 osób

    Sernik zrobiony w multicookerze jest delikatny i wilgotny. Gdy całkiem wystygnie jest bardziej stężały i łatwiej go kroić.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 500 g twarogu
    • 1 szklanka jogurtu
    • 1/2 szklanki kaszy manny
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/3 szklanki rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Miskę multicookera wysmarować tłuszczem (np. masłem).
    2. Ubić jajka mikserem przez 2-3 minuty aż będą jasne i puszyste. Dodać cukier i znów zmiksować. Następnie - miksując - dodawać ser, jogurt, kaszę, wanilię, sól i proszek do pieczenia. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto będzie dość rzadkie.
    3. Przelać ciasto do misy multicookera, włączyć tryb "pieczenie" ustawiając czas na 45 minut.
    4. Ciasto bardzo delikatnie oddzielić od ścianek miski łopatką. Przykryć dużym talerzem i odwracając miskę do góry dnem wyjąć ciasto. (Można je tak zostawić, a można powtórzyć czynność z drugim dużym talerzem i znów odwrócić.) Jeśli sernik jest z wierzchu zbyt blady można go posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    BeataWłodarczyk
    1

    jaką temperature ustawic? - 27 sty 2015

    Allrecipes
    autor:
    0

    @BeataWłodarczyk: Ten sernik jest pieczony w multicookerze, w którym tryb "pieczenie" sam dobiera temperaturę. Jeśli chcesz go upiec w piekarniku powinno to być ok. 175 stopni C. - 29 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis