Botwinka z pieczarkami

    Botwinka z pieczarkami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Barszczyk, albo botwinka z młodych buraków wraz z liśćmi z dodatkiem grzybów i jajka na twardo. Bardzo dobra zupa!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
    • 200 g pieczarek
    • 5 młodych buraków z liśćmi
    • 3 ziemniaki
    • 1 kostka rosołowa
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
    • szczypta kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
    • 3 łyżki śmietany
    • 2 łyżki mąki
    • jajka na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Cebulę drobno posiekać i zrumienić przez 2-3 minuty na patelni z odrobiną masła.
    2. Dodać posiekane lub starte marchewki oraz pokrojony w kostkę seler. Smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać grzyby i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, odstawić.
    3. W garnku zagotować 2 litry wody i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
    4. Młode buraki umyć i porządnie opłukać liście, aby pozbyć się brudu i piasku. Zetrzeć buraki na tarce. Liście i łodygi drobno posiekać. Dodać do zupy i gotować, aż warzywa będą miękkie.
    5. Następnie dodać warzywa z patelni, doprawić cukrem i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Gotować przez jedną minutę, a następnie zdjąć z ognia.
    6. W kubku wymieszać śmietanę z mąką, dodać trochę gorącej zupy. Dobrze wymieszać i wlać do garnka, mieszając od czasu do czasu. Postawić garnek z powrotem na kuchence i doprowadzić zupę do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i podawać z jajkiem na twardo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis