Zupa z mrożonych pieczarek

    Zupa z mrożonych pieczarek

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybka zupa pieczarkowa. Nie trzeba rozmrażać pieczarek, wrzucamy je od razu zamrożone na patelnię i podsmażamy. Można też po prostu użyć świeżych pieczarek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g mrożonych pieczarek (mogą być świeże)
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 3 ziemniaki
    • 3 liście laurowe
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz
    • koperek
    • śmietana do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Pieczarki podsmażyć na oleju na złoty kolor. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
    2. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Do gotujących się ziemniaków dodać sól, pieczarki i liście laurowe.
    3. Cebulę drobno pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Dodać sól i pieprz i przełożyć do garnka z zupą.
    4. Gotować jeszcze przez 10-15 minut, a następnie przelać do talerzy, posypać koperkiem i udekorować śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis