Zupa z kurkami

    Zupa z kurkami

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do tej zupy można też dodać borowiki - wtedy smak będzie ciekawszy. Uwielbiam ją gotować w sezonie na kurki!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g kurek
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 3 ziemniaki
    • 2 l wody lub bulionu drobiowego
    • sól i pieprz
    • 1 liść laurowy
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Kurki dobrze oczyścić, pokroić na małe plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać kurki i smażyć przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
    2. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku doprowadzić do wrzenia bulion (lub wodę), dodać ziemniaki i smażoną cebulę z kurkami. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki. Gotować przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    3. Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać z kwaśną śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis