Komosa ryżowa zamiast ryżu

    (666)
    30 min

    Komosa ryżowa (znana też jako quinoa lub ryż peruwiański) jest doskonałą alternatywą dla ryżu - jest lżejsza, a gotuje się o połowę krócej.


    Zrobione przez 604 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka masła
    • 170 g (1 szklanka) komosy ryżowej
    • 480 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego
    • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
    • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 mała drobno posiekana cebula
    • kilka kropli świeżego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać komosę i mieszając od czasu do czasu podsmażać, aż lekko się zrumieni, około 5 minut.
    2. Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż komosa będzie miękka.
    3. Przełożyć komosę do dużej miski, dodać czosnek, pietruszkę, tymianek, sól i cebulę. Skropić sokiem z cytryny i podać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (666)

    Komentarze po polsku (2)

    KrisAustralian
    0

    Bardzo dobry zamiennik ryżu-kaszy , bezpieczny dla osób z alergiami pokarmowymi , szybko się przygotowuje , smakuje bardzo dobrze . Polecam przepis - niezawodny i prosty  -  16 lip 2017

    autor:
    0

    Zrobilam dokladnie wg przepisu i bylo pyszne Cala rodzina sie zachwycala .Dziekuje za ten bardzo prosty,szybki a jednak bardzo smaczny przepis  -  01 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis