Komosa ryżowa zamiast ryżu

Komosa ryżowa (znana też jako quinoa lub ryż peruwiański) jest doskonałą alternatywą dla ryżu - jest lżejsza, a gotuje się o połowę krócej.

sal

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 łyżka masła
  • 170 g (1 szklanka) komosy ryżowej
  • 480 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • kilka kropli świeżego soku z cytryny

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać komosę i mieszając od czasu do czasu podsmażać, aż lekko się zrumieni, około 5 minut. Dolać rosół i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, lub aż komosa będzie miękka.
  2. Przełożyć komosę do dużej miski, dodać czosnek, pietruszkę, tymianek, sól i cebulę. Skropić sokiem z cytryny i podać.

Ryż bez tajemnic

Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie