Komosa ryżowa zamiast ryżu

    Komosa ryżowa zamiast ryżu

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 603 osoby

    Komosa ryżowa (znana też jako quinoa lub ryż peruwiański) jest doskonałą alternatywą dla ryżu - jest lżejsza, a gotuje się o połowę krócej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka masła
    • 170 g (1 szklanka) komosy ryżowej
    • 480 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego
    • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
    • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 mała drobno posiekana cebula
    • kilka kropli świeżego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać komosę i mieszając od czasu do czasu podsmażać, aż lekko się zrumieni, około 5 minut.
    2. Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż komosa będzie miękka.
    3. Przełożyć komosę do dużej miski, dodać czosnek, pietruszkę, tymianek, sól i cebulę. Skropić sokiem z cytryny i podać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Zrobilam dokladnie wg przepisu i bylo pyszne Cala rodzina sie zachwycala .Dziekuje za ten bardzo prosty,szybki a jednak bardzo smaczny przepis - 01 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis