Zupa pieczarkowa z pomidorem i jajkiem

    Zupa pieczarkowa z pomidorem i jajkiem

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczna, bardzo łatwa i oryginalna zupa grzybowa, bo podaję ją z pomidorami i jajkiem na twardo. Jest naprawdę pyszna!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 1 łyżka mąki
    • 125 ml śmietany kremówki
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 pomidor
    • 1 jajko na twardo
    • posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Dodać bulion i gotować przez ok. 10 minut.
    2. W miseczce wymieszać mąkę w 3 łyżkach bulionu, wlać do garnka, dodać śmietanę i przyprawy i gotować jeszcze 5-7 minut.
    3. Pomidora sparzyć i obrać (opcjonalnie), pokroić w drobną kostkę. Jajko pokroić na ćwiartki.
    4. Gotową zupę przelać do talerzy, dodając pomidory, jajka i natk pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis