Zupa grzybowa z ryżem

    Zupa grzybowa z ryżem

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zupa z suszonych grzybów z ryżem. Można ją zrobić w wersji wegetariańskiej i zamiast bulionu drobiowego dodać warzywny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g suszonych grzybów
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 l bulionu drobiowego (lub warzywnego)
    • 1/3 szklanki ryżu
    • 2 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • sól i pieprz
    • 1 liść laurowy
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Grzyby zalać wodą, odstawić na około 20 minut, a następnie delikatnie wycisnąć i pokroić.
    2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać grzyby i smażyć przez 10 minut.
    3. Bulion zagotować. Dodać ryż.
    4. Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, dodać do bulionu. Doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy. Gotować 10 minut, następnie dodać smażone grzyby i cebulę. Gotować przez około 10 minut.
    5. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis