Warzywna minestrone a'la Genovese

    Warzywna minestrone a'la Genovese

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna zupa warzywna na wiosnę i lato, kiedy warzywa są młode i pełne smaku. Można ją podawać na ciepło i na zimno, z dodatkiem pesto i sera parmezan.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 pęczek botwiny (liście)
    • 1 kg świeżej białej fasolki (najlepiej mniejszej niż Jaś)
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula pokrojona w plasterki
    • 2 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 marchewki, obrane i pokrojone w krążki
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 2 cukinie pokrojone w kostkę
    • 200 g fasolki szparagowej, oczyszczonej i pokrojonej na mniejsze części
    • 2 pory pokrojone w krążki
    • 1 opakowanie mrożonego groszku (w łupinkach)
    • sól
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • pesto do dekoracji zupy
    • starty parmezan do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Botwinę dokładnie wypłukać i grubo posiekać łodygi i liście. Fasolę wyłuskać z łupin.
    2. W garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę, seler, marchew i łodygi botwiny. Dodać skórkę z cytryny i gotować przez 2-3 minuty.
    3. Dodać ziemniaki i resztę warzyw, z wyjątkiem liści botwiny. Posolić (dość sporo) i dodać goździki.
    4. Przykryć garnek, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać liście botwiny, wymieszać, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
    5. Doprawić solą i pieprzem, nalewać na talerze. Skropić dla dekoracji oliwą z oliwek, dodać po łyżeczce pesto i posypać tartym parmezanem

    Rada

    Tę zupę można wzbogacić też innymi warzywami. To dobry sposób żeby "wyczyścić" lodówkę!

    Rada

    Smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się przegryzą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis