Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

    Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Do tego barszczu będzie nam potrzebny zakwas, który robimy z mąki pszennej, bo jest delikatniejszy niż z żytniej, czy owsianej. Ostatecznie możemy posłużyć się kupnym. Własny robimy 3 dni wcześniej.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Zakwas pszenny na barszcz
    • 1/2 l ciepłej przegotowanej wody
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • kromka chleba razowego
    • Barszcz
    • 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
    • 1 liść laurowy
    • 2-3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka majeranku
    • ½ l zakwasu pszennego
    • 4 białe kiełbasy
    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
    • 4 jaja na twardo
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

      Zakwas

    1. W misce zalać mąkę ciepłą wodą i wymieszać. Dodać kromkę chleba i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni. Po tym czasie zakwas można od razu zużyć albo przelać do słoiczków i odstawić w chłodne miejsce.
    2. Barszcz biały

    3. Bulion gotować z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem) i czosnkiem przez ok. 15 minut.
    4. Następnie, mieszając, wlewać rozmącony zakwas stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Chwilę wszystko gotować, a następnie odstawić z ognia.
    5. W małej miseczce rozbełtać śmietanę z odrobiną gorącej zupy, dodawać coraz więcej zupy mieszając, aż śmietana się ogrzeje. Wlać do garnka i mieszać.
    6. Jajka pokroić w połówki lub ćwiartki i nałożyć na talerze. Kiełbasę pokroić w plasterki (oczywiście musi być już parzona, bo jeśli kupiliśmy surową, to trzeba ją sparzyć (ugotować) ok. 10 minut we wrzątku) i też nałożyć na talerze. Można też pokrojoną kiełbasę wrzucić do barszczu. Nalewać gorący barszcz i podawać.

    Rada:

    Śmietaną można też udekorować zupę w talerzach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis