Komosa ryżowa z pieczarkami i batatami

    Komosa ryżowa z pieczarkami i batatami

    12polubień
    55min.


    Zrobione przez 177 osób

    Słodkie ziemniaki (bataty), cebula, pieczarki i posiekane orzechy pekan podawane są na pierzynce z komosy ryżowej (znanej też jako „quinoa” lub „ryż peruwiański”). Komosa jest idealna jako samodzielny ciepły posiłek lub jako dodatek do dań w zimne dni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 55 g (1/3 szklanki) komosy ryżowej
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • szczypta soli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
    • 1 mała słodka cebula, posiekana
    • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 1 mały słodki ziemniak, obrany i pokrojony
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • sól i pieprz do smaku
    • 25 g (1/4 szklanki) posiekaneych prażonych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Podprażyć komosę w rondelku na średnim ogniu, aż zacznie wydzielać zapach, około 5 minut. Wlać wodę, dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż zrobi się miękka.
    2. W tym czasie rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dodać pieczarki, słodkiego ziemniaka i pieprz cayenne, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby, jeśli warzywa zaczną przywierać do dna, wlać odrobinę wody. Podając do stołu, nałożyć warzywną mieszankę na ugotowaną komosę i posypać drobno posiekanymi pekanami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 17 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis