Tradycyjny pieczony schab

    Tradycyjny pieczony schab

    5polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 13 osób

    Przepis na pieczony schab, który nie jest suchy ponieważ obkładam go słoniną i masłem i zawijam w folię aluminiową. Można też zamiast tego piec go w rękawie.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka soli
    • pieprz do smaku
    • 100 g surowej słoniny pokrojonej w paski
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oleju
    • Sos
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • 2-3 łyżki śmietany 18% (lub ewentualnie słodkiej śmietanki 36%)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Schab umyć i wytrzeć. Ułożyć na kawałku grubszej folii aluminiowej (np. takiej do grillowania).
    2. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i olejem. Natrzeć tym schab, na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski słoninę i kawałki masła. Zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 4 godziny (najlepiej na 12 h) w chłodne miejsce.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec schab przez ok. 70 minut. Sprawdzić ostrym nożem czy jest już miękki.
    4. Z wytopionych soków można przygotować pyszny sos.
    5. Na łyżce masła zrobić białą zasmażkę: roztopić masło w rondelku i mieszając dodać łyżkę mąki. Smażyć mieszając przez minutę. Gdy zasmażka będzie gotowa - mąka się zetnie - wlać wytopione soki z pieczenia. Dobrze rozmieszać, dodać 2-3 łyżki śmietany 18% (lub ewentualnie słodkiej śmietanki 36%), doprawić do smaku solą. Można też dodać posiekaną pietruszkę lub koperek.

    Rada

    Jeśli chcemy uzyskać więcej sosu, lub chcemy by był bardziej gęsty, trzeba przygotować więcej zasmażki kierując się proporcjami 1:1 mąki i masła. Jeśli dodamy słodkiej śmietany, to dobrze do sosu dodać odrobinę soku z cytryny i skórki otartej z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis