Tradycyjna pieczona karkówka

    Tradycyjna pieczona karkówka

    11polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 63 osoby

    Przepis na tradycyjną pieczoną karkówkę z czosnkiem i ziołami - kminkiem, majerankiem i jałowcem. Najlepiej żeby leżała w ziołach jak najdłużej, wtedy dobrze przejdzie ich aromatem.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg karkówki
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 2 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 5 ziaren jałowca
    • łyżeczka listków tymianku (oberwanych z łodyżek)
    • sól i pieprz do smaku
    • olej rzepakowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Ziarna jałowca i ziela angielskiego rozgnieść nożem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami i zgniecionymi ziarnami, solą (ok. 2 łyżeczki) i pieprzem i dodać tyle oleju, żeby powstała pasta.
    2. Karkówkę umyć, osuszyć, położyć na dość dużym kawałku folii aluminiowej. Powstałą pastą dobrze natrzeć mięso, owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia, w którym będzie pieczona. Odstawić na co najmniej 4 godziny, najlepiej na 12 godzin w lodówce.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec mięso przez ok. 1,5 - 2 godzin. Sprawdzić nożem czy mięso jest miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    15

    - - 24 lis 2014

    martii
    autor:
    5

    Właśnie skończyłam. Wygląda znakomicie a smakuje ponoć mega lepiej! - 25 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis