Pierogi z płuckami

    Pierogi z płuckami

    3polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 14 osób

    Mój przepis na pierogi z płucek, które są bardzo dobre i niedrogie. Farsz należy doprawić według upodobań - ja lubię tutaj dodać dużo pieprzu.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 50 pierogów

    • Farsz
    • 1/2 kg płucek wieprzowych
    • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
    • 2 listki laurowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 duża cebula
    • masło lub olej do smażenia
    • 2 kopiate łyżki bułki tartej
    • Ciasto na pierogi
    • 1/2 kg mąki
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 1 szklanka gorącego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

      Farsz

    1. Płucka ugotować z zielem angielskim, listkami laurowymi i solą (do smaku), aż będą miękkie. Gotować ok. godzinę. Ostudzić. Przemielić przez maszynkę.
    2. Podsmażyć cebulę na tłuszczu. Wymieszać ze zmielonymi płuckami, dodać dużo pieprzu i bułkę tartą, która ma wchłonąć nadmiar wilgoci. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    3. Ciasto na pierogi

    4. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, zrobić zagłębienie i wbić jajko. Zalać gorącym mlekiem i wyrabiać na gładkie ciasto. W zależności od mąki ciasto może zabrać więcej lub mniej mleka.
    5. Wyrobione ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka od szklanki. Nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać na gotującą osoloną wodę i gotować aż wypłyną. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WiolettaWachelka
    0

    - - 28 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis