Pasztet z królika

    Pasztet z królika

    5polubień
    3godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pasztet z królika, wieprzowiny i wątróbki, do którego dodaję pieczarki i warzywa dla smaku. W gruncie rzeczy jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, jakby się mogło wydawać. Polecam, bo jest naprawdę pyszny!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 małe foremki lub jedna duża

    • 400 g mięsa z królika razem z kośćmi (najlepiej przednie części królika)
    • 300 g podgardla surowego
    • 300 g chudego mięsa wieprzowego (np. od schabu, łopatki)
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarna jałowca
    • 1/2 łyżki mielonego kminku
    • 4-5 ziaren ziela angielskiego
    • 300 g wątroby wieprzowej (lub drobiowej)
    • 2 średnie cebule
    • 7 pieczarek (opcjonalnie)
    • 2 łyżki masła
    • 1 bułka kajzerka
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Opłukane mięso królika, podgardle i wieprzowinę (bez wątroby), marchewkę, pietruszkę i czosnek włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek i jałowiec. Lekko osolić. Gotować powoli do miękkości - około 1,5 godziny.
    2. Pod koniec gotowania - na ostatnie 10 minut - dodać pokrojoną wątrobę.
    3. W tym czasie cebulę drobno pokroić i podsmażyć (zrumienić) na oleju.
    4. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na dość dużym ogniu, aby odparować z nich wodę.
    5. Odcedzić, ale nie wylewać wywaru. W wywarze namoczyć bułkę. Wyjąć i lekko odcisnąć.
    6. Ugotowane mięso, wątrobę, warzywa, czosnek, cebulę i bułkę zmielić przez maszynkę do mięsa (na drobnych oczkach). Wbić do masy 2 jajka, dodać podsmażoną cebulę i pieczarki i doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę ręką. Jeśli po wyrobieniu pasztet będzie wydawał się zbyt suchy można dodać trochę odłożonego wywaru.
    7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    8. 4 małe foremki (aluminiowe) albo jedną dużą wysmarować olejem lub masłem i lekko obsypać bułką tartą. Przełożyć pasztet do foremek do 3/4 wysokości i lekko potrząsnąć lub ugnieść pasztet.
    9. Piec przez ok. 50-60 minut (bez termoobiegu). Pasztet będzie gotowy gdy będzie odchodził lekko od ścianki foremki.
    10. Przed podaniem ostudzić.

    Rada

    Podawać z żurawiną. Można gotowy pasztet przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis