Ciasto cappuccino z rodzynkami

    Ciasto cappuccino z rodzynkami

    4polubienia
    9godz.45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ciasto z kremem cappuccino i wierzchem z rodzynków w czekoladzie wcześniej moczonych w alkoholu. Pyszny!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża prostokątna blaszka

    • Biszkopt jasny
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Biszkopt orzechowy
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa cappuccino
    • 4 jajka
    • 20 dag cukru
    • 110 g cappuccino Mokate w proszku
    • 40 dag margaryny Palma
    • Rodzynki
    • 40 dag rodzynek
    • 1 szklanka wódki
    • 1/2 kostki margaryny Palma
    • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • Dodatkowo
    • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.45min. 

    1. Rodzynki namoczyć na noc w szklance wódki.
    2. Biszkopt

    3. Rozgrzać piekarnik do 160-170 stopni C. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    4. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Gdy cukier będzie już prawie całkiem rozpuszczony - dodawać po jednym żółtku.
    5. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypywać do masy jajecznej cały czas mieszając łyżką (aby biszkopt nie opadł). Wymieszane ciasto przelać do blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem - jeśli wyjdzie suchy to biszkopt jest gotowy.
    6. W ten sam sposób przygotować biszkopt orzechowy, ale orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Ubijać, aż masa będzie gęsta i ciepła, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać cappuccino w proszku i miksować dalej. Po chwili zdjąć z kuchenki i miksować, aż masa ostygnie.
    7. Masa cappuccino

    8. W misce ustawionej na parze ubić mikserem 4 jajka z cukrem.
    9. Ubić mikserem 40 dag margaryny. Stale miksując wlewać cienką strużką ostudzony krem cappuccino.
    10. Rodzynki

    11. Rodzynki odcedzić. Odcedzonym alkoholem można naponczować biszkopty.
    12. Stopić pół kostki margaryny w kąpieli wodnej, dodać czekolady i też rozpuścić, dodać rodzynki i wymieszać.
    13. Sposób złożenia ciasta

    14. Spód, czyli jasny biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżemie rozsmarować połowę kremu cappuccino. Przykryć biszkoptem orzechowym i ten posmarować drugą połową kremu. Na krem wylać masę czekoladową z rodzynkami i odstawić ciasto aby wszystko stężało.

    Rada

    Zamiast biszkopta orzechowego można upiec drugi jasny.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis