Kremowa zupa z zielonego groszku

    Kremowa zupa z zielonego groszku

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka zupa krem z zielonego groszku z tymiankiem. Szybko się ją gotuje. Podawać z groszkiem ptysiowym.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 cebulki dymki (bez szczypiorku)
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 800 g zielonego groszku
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki śmietany kremówki 18%
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Cebulki dymki umyć i posiekać w drobną kostkę, podsmażyć w wysokim rondelku na roztopionym maśle.
    2. Do cebulek wlać gorący bulion a następnie dodać opłukany groszek i dosypać tymianek.
    3. Groszek gotować w wywarze około 10 minut.
    4. Następnie lekko ostudzić, zmiksować blenderem na gładki krem.
    5. Do kremu groszkowego dodać śmietanę i doprawić. Zupę podgrzać.
    6. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis