Zupa pieczarkowa z białym winem

    Zupa pieczarkowa z białym winem

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka zupa pieczarkowa na bazie wina, które dodaje wytrawnego smaku. Zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 300 g pieczarek
    • 1 biała cebula
    • 120 g selera naciowego
    • 2 łyżki masła
    • 400 ml bulionu warzywnego
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • 4 łyżki śmietany kremówki
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 gałązki natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
    2. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
    3. Seler umyć i pokroić w drobną kostkę.
    4. W wysokim garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać seler i pieczarki i smażyć przez 5 minut.
    5. Po 5 minutach pieczarki zalać bulionem i winem. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
    6. Pod koniec gotowania wlać do zupy śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem.
    7. Zupę przelać do talerzy.Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis