Zupa serowa z warzywami

    Zupa serowa z warzywami

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Serek topiony niekoniecznie musi służyć do smarowania pieczywa, tym razem posłużył mi do przyrządzenia zupy z warzywami.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1,5 l. wywaru warzywnego
    • 2 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1/2 małego selera
    • 2 serki topione śmietankowe (po 100 g)
    • 200 g brokuła podzielonego na różyczki
    • 200 g kalafiora podzielonego na różyczki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 gałązki koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler umyć i obrać, pokroić w słupki.
    2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
    3. Do gotującego się bulionu wrzucić przygotowane warzywa i serki topione pokrojone w kostkę, gotować przez 10-15 minut.
    4. Do zupy dodać umyte różyczki brokuła i kalafiora, gotować przez kolejne 10 minut aż warzywa zmiękną.
    5. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i dodać do niej ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
    6. Zupę doprawić pieprzem, solą i odrobiną tymianku. Podawać posypaną poszatkowanym koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis